Monday, March 1, 2010

Estero Pailad

Vrijdag 26 februari 2010

Estero Pailad, Golfo de Corvocado, Canal Queilen, Chili.

Position: S 42*51'81 / W 73*35'34

Woensdag waren wij de hele dag in het stadje Quellon. Daar waren diverse internetcafes, dus heb ik mijn website weer helemaal bij kunnen werken en iedereen een email gestuurd.
Ook heb ik een lange wandeling gemaakt. Het is een uitgestrekt stadje met ook zeer armoedige sloppenwijken. Op straat lage diverse door de drank uitgetelde mannen hun roes uit te slapen. Dat ook tot onze verassing hier gestolen wordt bleek de volgende morgen.
De bijboot met buitenboordmotor van de Oostenrijkse zeilboot de “Delphin”bleek verdwenen.
Uiteindelijk is via de Capitania des Portos de bij boot weer terug gekomen maar de buitenboordmotor bleef spoorloos.
In de stad waren diverse goed voorziene supermercado’s. Heerlijk verse broodjes gekocht.

Gisteren waren we in een prachtige baai waar wij nog een lokale visser op bezoek hebben gehad. Veel houten vissersboten hebben achterop een luchtcompressor staan. Ook zagen wij steeds lange slangen op die boten. Wij hadden ons al vaker afgevraagd waarop zij toch doken.
Nu bleken zij op een diepte van tien tot wel dertig meter een soort wier te verzamelen. Dit schijnt een lokale delicatesse te zijn en wordt door die vissers verkocht voor een dollar per twee kilo. Het opgeviste wier wordt gedroogd op het strand naast onze boot en zij kamperen de hele week in een tentje bij het strand. Een hard bestaan lijkt mij en niet zonder risico. Bovendien is het water hier erg koud. Martin, de visser die ons dit allemaal vertelde is 36 jaar en heeft een gezin met schoolgaande kinderen en een huisje in Quellon.

Vandaag zijn wij voor anker gegaan in volgens de pilot een van de mooiste baaien van het eiland Chiloe. Het is hier ook werkelijk schitterend. Een prachtige begroeiing op glooiende heuvels. Er groeien zelfs palmbomen. Vanmiddag hebben we een lange wandeling gemaakt en omdat het nog steeds zo’n schitterend weer is hebben we genoten van alles wat hier groeit en bloeit. Ook zijn er erg veel vogels. Rond de boot heb ik al een zeehond en een dolfijn gezien.
Ook zijn hier witte zwanen met een zwarte hals.
Tijdens het varen moeten we steeds oppassen niet in een veld met drijvende kelp terecht te komen. Kelp is een heel taaie lange onder waterplant die als er een bos om de kiel of het roer van de boot zit de vaart er onmiddellijk uithaalt. Je kunt het haast niet van de kiel afkrijgen. Alleen door achteruit te varen. Maar helaas de achteruit van de boot werkt niet meer. Dus wij halen af en toe allerlei toeren uit om die kelp toch van de kiel te krijgen.
Ik zal nog een foto van een stuk kelp maken.