Wednesday, February 24, 2010

Puerto Tamar

Zaterdag 6 februari 2010

Puerto Tamar, Estrecho de Magallanes, Peninsula Tamar

Position: S 52*55,56 / W 73*46,05

Vandaag voor het eerst sinds 16 januari weer een paar uren kunnen zeilen zonder dat de motor bijstond. Voor de wind door de Straat van Magallanes. Dit is uitzonderlijk want deze straat is berucht om de noordwest tegenwind en nu hadden wij zuidoosten wind in de rug. Helaas na enkele uren moest de motor er weer bij om enige voortgang te boeken. Zo hebben wij vandaag toch 70 mijlen in 12 uur afgelegd. Zoals gebruikelijk hier ging het vanmiddag weer regenen en dat doet het nog steeds. Inmiddels liggen wij hier op de ankerplek te schudden van de gierende wind. Toen wij aankwamen werden wij verwelkomd door vijf buitelende dolfijnen die ons een halfuur tot de ankerplaats begeleidden. Dat heb ik vaker meegemaakt zo’n ontvangstcomite.
Ik lees nu het beroemde boek van de bergbeklimmer/zeiler Bill Tillman: “Mischief in Patagonië”. In 1954 zeilde hij met een loodskotter en bemanning in deze wateren met als doel de ijskap over te steken. Er is hier een plaats naar hem genoemd. Zo leuk om te lezen over dezelfde wateren waar wij nu in rondvaren. Wat is er in die vijftig jaren veel veranderd. Toen was het navigeren zo moeilijk. Wij beschikken over een betrouwbare motor, elektronische kaarten, een nauwkeurige beschrijving in een pilotboek, radar en een stuurautomaat waardoor wij in de beschutting van een overkapping alles voorbij zien glijden. Toen met de hand sturend , vaak zonder motor, zonder gedetailleerde informatie door deze moeilijke met rotsen bezaaide kanalen hun weg zoekend.
Gisteren bij Isla Carlos veel walvissen gezien. Geprobeerd te fotograferen en is maar gedeeltelijk gelukt. Isla Carlos is het enige maritieme natural park van Chili.