Wednesday, February 24, 2010

Caleta Darde

Zondag 7 februari 2010

Caleta Darde, East Coast of Canal Smyth, W. Isla Hose, Chili

Position: S 52*28'65 / W 73*35,25'

Vandaag was het bar en boos weer. De hele nacht werd ik al steeds opgeschrikt door de valwinden in Puerto Tamar die de boot heen en weer zwiepten en deden kreunen.
Ik ben er om 01.30 uur nog uitgegaan om te kijken of het anker het wel hield.
In de morgen besloot Piet om toch te vertrekken. Eerst werden we nog opgehouden door een paar buien met felle windstoten. Tussen de buien leek het wel te gaan met de wind.

We moesten een berucht stuk water over: uit het einde van Straat Magallanes die open naar de Stille Zuidzee ligt en vandaar het kanaal Smyth in. Wij vertrokken om 8.30 uur. Er stonden inderdaad twee tot drie meter hoge golven. Gelukkig hadden wij de stroom mee en zeilden eindelijk weer eens zonder motor met een dubbel gereefd grootzeil en later met de fok erbij met een vaart van wel tien knopen het kanaal Smyth in. Daar nam de wind steeds verder toe en de ene felle hagel en regenbui volgde de andere op. Af en toe 36 knopen wind !
Uiteindelijk zijn wij om 14.00 uur een beschutte ankerbaai ingedoken. Deze lag aan lagerwal met een heel nauwe ingang. Op het moment dat wij de opening zochten barstte de zoveelste bui los. Toch even spannend of alles wel goed zou gaan. In de baai is het erg beschut en laten wij nu bui na bui over de boot gieren terwijl de dieselkachel ons weer heerlijk opwarmt.
Want de wind was erg koud en handen en voeten waren steenkoud geworden.
De zweden met de boot “Blue Dame” kwamen anderhalf uur later ook in deze baai voor anker liggen. Jan & Monika hebben wij vanaf Buenos Aires regelmatig ontmoet. Zij volgen dezelfde route als wij.